Rajasthan General Knowledge | Rajasthan gk 2019

1. Before Independence Rajasthan was Known as?
(A) Rajputana
(B) Sanyukt Prant
(C) Madhya Prant
(D) Bang region

Answer: (A) Rajputana


2. In Rajasthan, the highest honor of the sportsperson is given as?

(A) Guru Vashishta Award
(B) Jawahar Award
(C) Maharana Pratap Award
(D) Rajasthan Khel Ratna Ratna

Answer: (D) Rajasthan Khel Ratna Ratna


3. Which river is considered to be the most sacred river in Rigveda?

(A) Saraswati
(B) Yamuna
(C) Ganges
(D) None of the above

Answer: (A) Saraswati


4. When was the Nehru Yuva Kendra establish in Rajasthan for the development of sports?

(A) 11 November 1972
(B) November 12, 1972
(C) November 13, 1972
(D) November 14, 1972

Answer: (D) November 14, 1972


5. What is the state game of Rajasthan?

(A) Football
(B) Volleyball
(C) Hockey
(D) Basketball

Answer: (D) Basketball


6. Which award is given in the Rajasthan which is equivalent to Arjuna Award?

(A) Maharana Pratap Award
(B) Dronacharya Award
(C) Guru Vashist Award
(D) Arjuna Award

Answer: (A) Maharana Pratap Award


7. When did the Rajasthan government establish the Khel Ratna Award?

(A) 1992
(B) 1993
(C) 1994
(D) 1995

Answer: (C) 1994


8. When was the geographical region of Rajasthan given name as Rajasthan?

(A) August 15, 1947
(B) November 1, 1956
(C) 8 March 1950
(D) March 25, 1956

Answer: (B) November 1, 1956


9. Famous historians of Rajasthan who were also a social reformer?

(A) Validation Sharda
(B) Jamna Lal Bajaj
(C) Harvillas Sharda
(D) c. F. Voltaire

Answer: (C) Harvillas Sharda


10. Which of the following districts is known for “Dussehra Fair” in Rajasthan?
(a) Jaipur
(b) Kota
(c) Bundi
(d) Jhalawar

Answer: (C) India


 

Leave a Comment